Transcriptie: Het proces van het schriftelijk noteren van audio of video-opnames

Transcriptie is een proces waarbij audio- of videobestanden worden opgenomen in schriftelijke tekst. Het wordt gebruikt in verschillende sectoren, waaronder de medische, juridische, academische en media-industrie. In deze tekst wordt uitgelegd wat transcriptie inhoudt, welke technieken gebruikt kunnen worden en waarom het belangrijk is.

Wat is transcriptie?

Transcriptie is het proces van het schriftelijk noteren van audio- of video-opnames. Daarbij worden gesproken woorden opgetekend in de vorm van tekst. Transcriptie wordt gebruikt om gesproken informatie toegankelijk te maken voor mensen die geen toegang hebben tot het originele audio- of videobestand.

Transcriptie bestaat uit het afspelen van het geluids- of videobestand en het samenvatten van alles wat er gezegd wordt. Dit kan worden gedaan door een transcriptiesoftware of door een persoon. Het is belangrijk dat de transcriptie zo nauwkeurig mogelijk is, zodat de informatie in het audio- of videobestand correct wordt bepaald.

Technieken voor transcriptie

Transcriptie is niet zo eenvoudig als het klinkt. Er zijn verschillende technieken die kunnen worden gebruikt, afhankelijk van het soort audio- of videobestand en het doel van de transcriptie.

Verbatim transcriptie

Een woordelijke transcriptie, ook wel een letterlijke transcriptie genoemd, is een transcriptie waarin alle woorden en zinnen nauwkeurig worden genoteerd zoals ze worden uitgesproken. Dit maakt het mogelijk om exact te identificeren wie wat heeft gezegd. Deze techniek wordt vaak gebruikt in de rechtspraak.

Geredigeerde transcriptie

Een geredigeerde transcriptie is een transcriptie waarin alleen de essentiële informatie wordt genoteerd. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat vaak wordt overwogen stopwoorden zoals "uh" of "eh" worden weggelaten, omdat ze de inhoud van de opname niet verwijderen. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor interviews of voor onderzoek.

Gedeeltelijke transcriptie

Een gedeeltelijke transcriptie is een transcriptie waarbij niet de hele opname getranscribeerd wordt, maar alleen bepaalde delen. Bijvoorbeeld alleen de belangrijkste delen van een conferentie, of alleen de eerste minuut van een telefoongesprek. Deze techniek wordt gebruikt om tijd en kosten te besparen en is ook handig als er slechts een paar belangrijke onderwerpen in de opname worden besproken.

Tijdcodering

Tijdcodering is het proces van het noteren van de tijdcode (minuten, seconden, milliseconden) van een audiobestand. Elk woord van elke zin wordt voorzien van een tijdcode, zodat het mogelijk is om het geluids- of videobestand later weer af te spelen en de transcriptie samen te voegen.

Waarom is transcriptie belangrijk?

Transcriptie is belangrijk omdat het toegankelijk maken van geluids- of videobestanden ervoor zorgt dat mensen geen toegang hebben tot de verloren opname. Dit kan onder andere nuttig zijn in de medische sector, waar artsen en andere medische professionals toegang nodig hebben tot medische rapporten en notities.

Transcriptie is ook belangrijk in de media-industrie, waar het wordt gebruikt om ondertitels te maken voor films van tv-programma's, om transcripties van interviews om de nieuwsberichtgeving te creëren of om de transcriptie van de uitzending te ondersteunen.

Transcriptie kan ook nuttig zijn in de academische wereld, waar onderzoeksresultaten worden vastgelegd in geluids- of videobestanden. Het noteren van een transcriptie van de opname kan onderzoekers helpen om de resultaten te analyseren en te onderzoeken.

Verschillende soorten transcriptie

Er zijn verschillende soorten transcriptie die gebruikt kunnen worden, afhankelijk van het type audio- of videobestand en het doel van de transcriptie.

Medische transcriptie

Medische transcriptie is de omzetting van medische gesproken informatie naar schriftelijke documenten. Deze documenten kunnen worden gebruikt als patiëntendossiers, rapporten van brieven aan andere medische professionals. Medische transcriptie vereist een hoge mate van vermoeden en kennis van medische terminologie.

Juridische transcriptie

Juridische transcriptie is de transformatie van gesproken woorden uit de rechtszaal of andere juridische instellingen naar schriftelijke documenten. Deze documenten kunnen worden gebruikt als bewijs in de rechtbank. Juridische transcriptie vereist kennis van juridische terminologie en procedures.

Ondernemingstranscriptie

Ondernemingstranscriptie is de transformatie van verificatie, trainingen, interviews en andere bedrijfsgerelateerde opnames naar schriftelijke documenten. Ondernemingstranscriptie kan worden gebruikt voor notulen, rapporten of naslagwerk voor toekomstige evenementen. Het vereist een hoge mate van vermoeden en kennis van bedrijfsterminologie.

Videotranscriptie

Videotranscriptie is het proces van het noteren van alle gesproken woorden in een video-opname. Dit kan handig zijn voor ondertiteling, archivering en SEO-doeleinden. Het vereist kennis van technische terminologie en een goed inzicht in de context van de video.

Conclusie

Transcriptie is een waardevol proces waarbij gesproken informatie wordt opgenomen in schriftelijke tekst. Er bestaan ​​verschillende technieken voor transcriptie, afhankelijk van het soort audio- of videobestand en het doel van de transcriptie. Transcriptie is belangrijk voor verschillende sectoren, waaronder de medische, juridische, academische en media-industrie. Door transcriptie wordt toegankelijke informatie gemaakt voor mensen die anders geen toegang zouden hebben tot het bestand.