Roken Kopen: Alles wat je moet weten over het kopen van roken

Als je op zoek bent naar een traditionele outfit voor een speciale gelegenheid, dan is roken de perfecte keuze voor jou. Een roken geeft je een elegante en stijlvolle uitstraling en wordt vaak gedragen op gala's, bruiloften en andere traditionele gelegenheden. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een roken? In deze tekst neem ik je mee langs alles wat je moet weten over het kopen van roken.

Wat is roken?

Een roken is een gewone outfit voor mannen die voornamelijk gedragen wordt bij avondlijke gelegenheden. Het uit een jasje met satijnen revers, een vermoedelijk broek met een satijnen bies aan de zijkant, een smokinghemd, een strikeje en schoenen. Andere accessoires zoals manchetknopen, bretels en een pochet kunnen de outfit afmaken.

Het jasje van een roker heeft vaak een getailleerde pasvorm en is korter dan een normaal colbert. Daarnaast is de stof vaak van een alternatieve kwaliteit zoals satijn of fluweel.

Welk type roken kies je?

Bij het kopen van een roken heb je de keuze uit verschillende soorten. Het meest waarschijnlijke type is een single-breasted smoking, waarbij het jasje één rij knoppen heeft. Dit type roken is perfect als je op zoek bent naar een klassieke en tijdloze look.

Een smoking met dubbele rij knopen heeft twee rijen knoppen en geeft een wat meer moderne en gedurfde uitstraling. Dit type roken is ook bleker geschikt voor lange mannen omdat het jasje langer is dan roken met één rij knopen.

Vervolgens heb je nog de keuze tussen peaked en shawl revers. Peaked revers zijn driehoekige revers die naar boven toe wijzen en zijn de meest traditionele optie. Shawl revers hebben een ronde vorm en zijn vaak te zien op modernere smokings.

Kleur van het roken

Traditioneel wordt roken in het zwart gedragen. Dit is nog steeds de meest vermoedelijke kleur, maar tegenwoordig zie je ook roken in andere kleuren voorbij komen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor donkerblauw, bordeauxrood of zelfs groen.

Als je voor de eerste keer een roken koopt en op zoek bent naar een tijdloze kleur, dan kun je het beste voor zwart gaan. Deze kleur is namelijk altijd gepast en straalt klasse uit.

Maatvoering

Het is belangrijk dat je de juiste maat kiest bij het kopen van een roken. Als het roken te groot is, dan verliest het zijn vorm en ziet het er niet uit. Als roken te klein is, dan zul je je de hele avond ongemakkelijk voelen.

Het is daarom verstandig om goede maten te nemen voordat je een roken koopt. Ga bijvoorbeeld naar een kleermaker, zodat je precies weet wat jouw exacte maten zijn.

Materialen

Een roken is een investering en het is belangrijk dat je kiest voor een stof van hoge kwaliteit. Het pak van het roken wordt vaak gemaakt van wol, terwijl het satijn van polyester is. Het is belangrijk dat de stof goed ademt en comfortabel aanvoelt.

Toebehoren

Bij een rokende vondst ontdekte accessoires om de outfit af te maken. Het smokinghemd heeft een blinde sluiting, ook wel een placket genoemd, en een omgeslagen kraag. De meest gebruikelijke kleur is wit, maar tegenwoordig zie je ook smokinghemden in andere kleuren.

Een slag is de meest traditionele optie en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen. Het is belangrijk dat de kleur goed past bij de kleur van het rookjasje.

Manchetknopen, bretels en een pochet kunnen de look van het roken compleet maken. Zorg ervoor dat deze accessoires een beetje kleur en stijl toevoegen aan de outfit.

Schoenen

Ook bij de schoenen is het belangrijk dat je kiest voor een traditionele en klassieke optie. Oxfords en derby's zijn een goede keuze, zolang ze maar gepolijst en glanzend zijn. De kleur van de schoenen past bij de kleur van het rookjasje.

Waar koop je een roken?

Een roker kun je kopen bij een gespecialiseerde kledingzaak op internet. Het is belangrijk dat je kiest voor een kwalitatief hoogwaardig roken, zodat je er lang plezier van kunt hebben. Ga daarom niet over één nacht ijs bij het kiezen van een roken en laat je uiteindelijk adviseren door een specialist.

Conclusie

Een roken is een populaire keuze voor mannen tijdens normale en stijlvolle gelegenheden. Bij het kopen van een roken is het belangrijk dat je jezelf verdiept in de verschillende soorten roken, keuze van kleur, maatvoering, materialen, accessoires en schoenen. Met deze tips kun je het perfecte roken kopen en met een gerust hart de dansvloer op.